Главная » 2012 » Январь » 10 » Святкуємо!..
10:41
Святкуємо!..

Так-так, адже цикл Різдвяно-святочних днів ще продовжується аж до самого Водохреща. Попереду – любимий українцями «Старий» Новий рік зі святими Василем і Меланією, носіння зірки, колядування, щедрування і – очікувана прохолодна купель Йордану. Отже, святкуємо разом один із найвеличніших празників християнського світу й разом пригадуємо найцікавіші урочисті події тижня, що минув…

«Зберімося разом, щоб славити Христа!»

Численні богослужіння відбулися в храмах нашої єпархії. Тихим ласкавим сяйвом благословенного вертепу і прикрашених тремтливих ялинок зустрів своїх прихожан Каховський Свято-Покровський кафедральний собор на Святвечір 6 січня. Про появу Віфліємської зірки радісно сповіщав хор, а службу правив Перосвященнійший Філарет, єпископ Новокаховський і Генічеський. Треба зазначити, що всі ці дні владика приділив багато уваги нашому місту.

8 січня – у Престольне свято - відбулася очолювана ним же перша Божественна літургія у нижньому храмі Церкви Різдва Христового, що будується на Свєтлово. І нехай стіни храму ще не оштукатурені, темні й сирі: це тільки допомагало віруючим відчути значущість народження незвичайного Царя, що прийшов на цей світ не у розкішних палатах, а в темній та убогій печері; а також – і уявити, як молилися перші вірні християни у катакомбах пересиченого багатством і славою Давнього Риму… 

Наступного дня у Покровському соборі відбулося соборне архієрейське богослужіння у присутності 70 священників з нашої та інших єпархій. Зважаючи на те, що 9 січня – день пам’яті святого першомученика архідиякона Стефана, після літургії була відслужена літія в пам'ять колишнього настоятеля храму митрофорного протоієрея Стефана Щербана. Після відправ в обох храмах, окрім чудових колядок від хору, лунали й дзвінкі дитячі голоси – поздоровлення від учнів недільних шкіл, що діють при цих храмах . Їм (а іншій малечі 7 січня) єпископ Філарет вручив солодкі дарунки, зазначивши з подякою, що допомогу в їх придбанні надали керівники міста й району. І кожного разу, звертаючись до віруючих у ті дні, владика не стомлювався нагадувати, що найголовніше свято кожен може влаштувати своїй душі, проявивши благочинність до своїх ближніх: відвідавши хворих чи знедолених, пригостивши їх або надавши іншу допомогу, принісши різдвяну радість доброю колядкою.

Так і зробили представники міського Благодійного фонду «Лепта», коли разом з дорослими й юними колядниками відправилися до центральної районної лікарні та геріатричного пансіонату, несучи «Звізду» й частування та бажаючи усього найкращого своїми піснеспівами і віршами.

Цікавим заходом, що поєднав дві недільні школи – каховську та любимівську – стали «вечорниці» , влаштовані настоятелем Свято-Духівського храму селища Любимівка протоієреєм Миколаєм Зінов’євим. Запросивши на гостини колишніх випускників своєї школи та маленьких каховчан, батюшка і його помічники організували для них веселу різдвяну вікторину з призами та солодкими дарунками, а малюки віддячили віршованими й пісенними поздоровленнями. Всі присутні були зачаровані чудовим виконанням українських колядок імпровізованим квартетом у складі священника та його дружини матушки Олени й гостей з Києва – подружжя молодих оперних співаків Михайла та Олени Гнатюків. До речі, Михайло – теж випускник любимівської недільної школи.

А кульмінацією святкувань цього тижня, безперечно, був чудовий концерт, підготований спільними зусиллями Новокаховської єпархії та Каховської школи мистецтв. Його проведення стало вже доброю традицією на Каховщині – з часу заснування у нас молодої єпархії, яка наприкінці 2012 року святкуватиме своє п’ятиріччя.

Які в минулі роки, у фойє районного Будинку культури ім. Фрунзе прекрасними мелодіями зустрічав гостей народний оркестр народних інструментів викладачів школи мистецтв, а у глядацькій залі не залишилося вільних місць. Щирими добрими словами розпочинав і завершував концерт єпископ Філарет. До нього з найкращими побажаннями приєдналися почесні гості: голова райдержадміністрації В.Сторчак, голова районної ради М.Крупін, міський голова О.Карасевич; Герой України, директор ДП ДГ «Асканійське» В.Найдьонова, депутат обласної ради, голова правління ПрАТ «КЕМЗ» І.Бжезицький.

Чудові ведучі свята протодиякон Димитрій Ракоча та викладач КШМ Юлія Барон запрошували на сцену численні колективи та окремих виконавців, чиї номери спліталися яскравим серпантином радості й смутку, торжества і покаяння, захоплення й благоговійного остраху перед лицем великого дива Боговтілення… І лилися в зал урочисті гімни та народні колядки у виконанні архієрейських хорів двох кафедральних соборів – новокаховського Свято-Андріївського та каховського Свято-Покровського; чоловічого хорового ансамблю Новокаховської єпархії; тавричанських вокального ансамблю «Співоче поле» й ансамблю ветеранів «Гарний настрій» (у якому завзято співає й сама Віра Опанасівна); чаруючі мелодії від музикантів школи мистецтв – квартету духових інструментів, ансамблю викладачів «Троїсті музики», викладача-скрипаля В.Бовтуна; «запалювали» публіку неперевершений народний ансамбль танцю «Надія» міського Палацу культури «Меліоратор» та маленькі вихованці хореографічної студії «Забава» Тавричанскього сільського будинку культури; тремтливі слова промовляли дітлахи з православної театральної студії «Лучик» недільної школи при Покровському соборі… Виступив на сцені й незвичайний читець – сам владика Філарет проникливо озвучив чудову поезію, автором якої є Блаженнійший Митрополіт Київський і всієї України Володимир.

Глядачі не скупилися на щедрі аплодисменти й у дружньому пориві, як один, піднялися при потужному проголошенні зведеним хором «многоліття». А коли затих останній акорд – як і в минулі роки – нікому не хотілося розходитися: так швидко й непомітно промайнули ці дві години насправді високого, чистого й духовного мистецького свята.

Ірина СОШНІКОВА

ps все фото можно посмотреть в разделе фотоальбом

Категория: Общие | Просмотров: 688 | Добавил: Irin